Trafikte güvenlik konusu oldukça geniş bir konudur. Çünkü birçok faktörü içermektedir ve her bir faktörün farklı özellikler taşıması nedeniyle farklılıklar taşımaktadır. Örnek olarak en çok bilinen sürücü faktörü ve yaya faktörü öne çıkmaktadır. Burada araç sürücüleriyle ilgili çeşitli faktörler ele alınacaktır. Bu bilgileri biliyor olmanın sürücülük hayatınız boyunca hayati önem taşıdığını unutmayın.
- Sürücülerin güvenlik açısından en çok olumsuz sonuçlara yol açan faktörleri alkollü ya da uykusuz ve yorgun bir şekilde araç kullanmalarıdır. Alkol akli olarak çeşitli sağlıklı düşünebilme fonksiyonlarını olumsuz olarak etkilemektedir. Sağlıklı olarak düşünemeyen bir insanın araç sürmesi son derece sakıncalıdır. Çünkü trafikte iken kişilerin güvenliğini sağlayan en önemli unsur doğru ve zamanında karar verebilmektir. Bu durumun olmaması sürücünün hem kendinin hem de trafikteki diğer sürücü ve yayaların can ve mal güvenliğini tehdit etmesi demektir. Yapılan araştırmalarda meydana gelen trafik kazalarının önemli bir bölümünün bu şekilde alkollü araç kullanma sonucu oluştuğu belirlenmiştir.
- Yorgun ve uykulu bir şekilde araç kullanmaya çalışmak da ciddi şekilde kazalara davetiye çıkarır. Yorgun ve uykusunu tam alamamış bir insan sağlıklı kararlar veremez ve dikkatini bir noktada toplayamaz. Dikkat dağınıklığının olması trafik kazalarının oluşmasında önemli bir faktördür. Bir sürücü direksiyon başında iken yorgunluk ve uykusuz olduğunu belirten belirtiler nelerdir diye bir soru sorulabilir. Bu türden belirtiler nelerdir:
- Gözlerin karıncalanması uykusuzluğun belirtisidir.
- Ense kısmında gerginlik olması ve sırt ağrılarının olması,
- Başı dik tutmada güçlük çekilmesi vücudun yorulduğunu gösterir.
- Bakışların bir noktada toparlanamaması ve trafik işaretlerinin atlanması ya da ne anlam taşıdıklarının anlaşılamaması yorgunluğun, uykusuzluğun belirtisidir.
Bazı faktörler sürücünün kısa zamanda ya da uzun sürede yorgunluk çekmesini sağlar. Bu faktörlerden biri kişinin hangi zaman aralıklarında ve ne kadar araç kullandığına göre değişmektedir. Araç kullanımı belirli bir seviyeyi aştığı zaman dikkat dağılması önemli ölçüde artmaktadır. Dikkat dağılmasının fazla olması sonuç olarak doğru karar verememek ve kaza yapmak ile sonuçlanmaktadır. Bu konuda özellikle kamyon sürücüsü ya da yolcu otobüs sürüleri risk altındadırlar. Çünkü sürekli olarak uzun yolculuklar yapmaktadırlar.