2 zamanli motor calisma sekli

Araçlarda hareketi sağlayan kısım olan motorların çalışma şekli için iki zamanlı ve dört zamanlı motor çeşitleri bulunmaktadır. Burada iki zamanlı motorların çalışma şekilleri hakkında bilgi verilecektir. İki zamanlı motorların çalışma aşamaları iki kısma ayrılmaktadır.

  • Birinci zaman motorun yakıt ve hava karışımını pistonlara ileterek sıkıştırılmasını sağladığı emme-sıkıştırma aşamasıdır.
  • İkinci aşama sıkıştırılan hava ve yakıtın ateşlenmesi ve ateşlenme sonucunda ulaşan egzoz gazının dışarı verildiği ateşleme-egzoz aşamasıdır.

Araçlarda bujiler yardımı ile yakıtın ateşlenmesi sağlanır. Ateşleme bujilerin uçlarından çıkan kıvılcımların hava ile karışan yakıtı tutuşturması ile meydana gelir.  Ateşleme sistemi çeşitli parçalardan oluşur.

  • Akü: Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviren kısımdır. Bu kısım aynı zamanda araç için gerekli olan elektrik akımını da sağlamaktadır. Araçların içinde kullanılan elektrik akımı 12 volt tur.
  • Kontak anahtarı: Araçta elektrik akımının iletilmesini ya da tamamen kesilmesini sağlayan kısımdır. Kontak anahtarı tek bir devreden oluşmaz. Devre kısmı üç kısımdan oluşur. Devrenin birinci kısmı elektrik akımını aracın aydınlatma parçalarına ve gösterge araçlarına iletilmesini sağlar. Kontak anahtarının ikinci devre kısmı elektriği ateşleme yapan parçalara iletilmesini sağlar. Devrenin üçüncü ve son kısmı marş motorunun çalışmasını sağlar.
  • Endüksiyon bobini: Ateşleme için elektrik akımının belirli bir değere yükseltilmesi gerekir. Bu nedenle bu bobin aküden aldığı elektrik akımının voltajını yükseltme işini yapar. Aküden gelen elektrik akımı 12 volt değerindedir. Endüksiyon bobini bu değeri 15,000 volt ile 25,000 volt değerlerine çıkarır.
  • Enjektör: Yakıtın yanması için ateşleme gerekir. Bu kısım yakıtın ateşlenmesi için yakıtı büyük bir hız ile ısı değeri yükselen pistonlara püskürtür. Yakıtın küçük zerrecikler halinde pistona püskürtülmesini ve yanmasını sağlayan kısımdır.
  • Eksantrik mili: Kam mili adı da verilen bu parça krank milinden alınan hareketi diğer bazı motor kısımlarına iletir.
  • Supaplar: Supaplar bir nevi yakıtın doğru yönlenmesini sağlayan parçalardır. Bu parçalar yakıtın yanması için silindirlere iletilmesini sağlamaktadırlar.
  • Besleme pompası: Dizel motorlarda mazotu enjektöre iletir.

Ehliyet Sınavlarında ateşleme sisteminden mutlaka soru geliyor. Bu sebeple yukarıda tanımı yapılan ateşleme sistemi parçalarının ne işe yaradığını bilmeniz çok işinize yarayacaktır.